Ja jako przewodnik zdrowego odżywiania

Czasami człowiek ma problemy z prowadzeniem siebie na ścieżce zdrowego odżywiania. Wtedy przychodzę ja, jestem dietetykiem już od kilku lat i pomagam ludziom walczyć ze swoimi słabościami, wskazywać różne alternatywy żywieniowe i robić plany ćwiczeń.

O czym warto pamiętać?

błonnik witalnyWedług mnie dieta i żywność ekologiczna jest bardzo ważna w zachowaniu równowagi organizmu. Warto żeby wybierać tę żywność ze sprawdzonych źródeł. Jest takich wiele, na przykład hurtownia ekologiczna, która na pewno znajdzie się w każdym z większych miast. Ludzie teraz są bardziej świadomymi konsumentami, i starają się wybierać jedzenie pełne mikro i makroelementów, i różnych witamin. Świadomość człowieka rośnie, i nie dajemy się już tak łatwo truć konserwantami w jedzeniu, które w składzie wyglądają jak tablica Mendelejewa. I to jest bardzo dobrze, że zaczynamy zwracać uwagę na składy. Polecam każdemu jakikolwiek sklep ekologiczny, w którym znaleźć można produkty nieprzetworzone i zdrowe. No i przede wszystkim ze zdrowych upraw, bo taka zdrowa żywność ma specjalne wytyczne, na przykład musi być hodowana tam jakąś odległość od dróg, żeby nie było spalin. I to jest wspaniałe, i nawet w smaku zupełnie inne na takich zdrowych naturalnych nawozach. Bardzo ważny jest też błonnik witalny, który wspiera dietę, i pozwala na zachowanie stabilizacji w brzuchu, oczyszcza go z toksyn. Obecne jedzenie w sklepach jest po prostu niesmaczne. Weźmy na przykład takie pomidory, które nie dość, że są twarde jak kamień, to zielone, śmierdzą i nie mają smaku.

Hoduje się je typowo na handel, są za wcześnie zbierane z krzaczków i pryskane jakimiś nawozami. Nie ma to jak ekologiczne rolnictwa, z których warzywa i owoce pachną, i na pewno dobrze wpływają na nasz organizm. Warto zmienić odżywianie, by być zdrowym.

Czytaj więcej na: http://www.zdrowazywnosc.com.pl