Istnieje bardzo wiele przepisów na humus. Jednak jego podstawą jest przede wszystkim dobra jakościowo ciecierzyca, a także pasta sezamowa. Połączenie tych dwóch składników oraz wielu innych produktów daje niesamowite wrażenia smakowe. Wiele osób decyduje się na wykonanie tej pysznej przystawki samodzielnie.
Użycie pasty tahini
Nie jest to takie trudne. Wystarczy ugotować ciecierzycę, dodać pastę tahini, przecisnąć czosnek, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie wymieszać. Warto jednak pamiętać o tym, aby składniki, które będziemy dodawali były najwyższej jakości. Dotyczy to przede wszystkim pasty tahini. Możemy ją kupić w wielu miejscach. Jednak w zależności od producenta posiada ona bardzo zróżnicowany skład. Warto jest w związku z tym dokładnie go sprawdzić. Informacje na jego temat znajdziemy oczywiście między innymi na opakowaniu. Co do zasady najlepsza pasta tahini powinna bazować na ziarnach sezamu. W związku z tym powinny one znajdować się na pierwszym miejscu. Poza tym konieczne jest między innymi dodanie wielu innych składników. Może być to odrobina wody, czy nawet olej sezamowy. Powinny być to jednak ilości śladowe. Tylko wtedy produkt będzie posiadał odpowiedni smak, a także aromat. Cena jednego opakowania takiej pasty wynosi zazwyczaj kilkanaście złotych. Warto jest jednak sprawdzić, czy w danym sklepie nie ma atrakcyjnej promocji.
Bardzo często możemy wtedy dokonać zakupu tego produktu nawet za pół ceny. Jest to zazwyczaj dobra jakościowo pasta składająca się przede wszystkim ze wspomnianych ziaren sezamu. Warto jest w związku z tym dokonać jej zakupu. Najważniejsze jest jednak aby używać jej do przygotowania humusu w odpowiedniej proporcji. Sezam zawarty w paście jest dość intensywny w smaku. Z tego też względu zbyt duża ilość pasty sezamowej może zepsuć całe danie.