Kiedy jesteśmy chorzy, to najczęściej sięgamy po antybiotyk albo naturalne metody, jakimi jest miód, cebula, czosnek i cytryna. Naturalne metody są przede wszystkim bezpieczne i skuteczne, choć wymagają konsekwencji w stosowaniu.
Jaki gatunek miodu jest najlepszy?
Na rynku spożywczym znajdziemy przynajmniej kilka gatunków miodu, które różnią się między sobą smakiem, kolorem i wartościami odżywczymi. Jedne są delikatne, a inne mają bardziej wyczuwalną nutę smaku, ale wybór najlepszego, jest kwestią gustu i preferencji. Miód jest świetnym i zdrowym zamiennikiem białego cukru, który jest w nadmiarze spożywany przez wielu ludzi, dlatego warto go wprowadzić do swojej diety. Miód pszczeli wielokwiatowy jest często nazywany „miodem tysiąca kwiatów”, ponieważ pszczoły zbierają nektar do jego produkcji z niezliczonej ilości roślin hodowlanych i dziko rosnących. Dzięki temu, każdy słoik miodu wielokwiatowego może smakować nieco inaczej. Każdy miód posiada przede wszystkim węglowodany, zwłaszcza glukoza i fruktoza, posiadają także znaczne ilości kwasów organicznych takich jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Jednak co najważniejsze, miód ten zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i C, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Miody są sprzedawane w szklanych słoikach o pojemności od dwustu pięćdziesięciu mililitrów do nawet jednego litra. Po otwarciu, można je przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez osiemnaście miesięcy bez obawy o jakość.
Bez względu na wszystko, miód pszczeli warto w domu mieć, bo zawsze się przyda. Można go wykorzystywać do przygotowania deserów, słodkich dań czy nawet do marynat mięsnych. Jednak najlepiej jest go spożywać w wersji na surowo, bo procesy termiczne zmniejszają jego dobroczynne działanie.