Przyprawy w naszej kuchni

Obecnie w naszej kuchni mamy dostęp do przypraw z okręgu całego świata. Możemy czerpać z dobrodziejstw kuchni azjatyckiej, czy ten indyjskiej. Dzięki temu dania nie są nudne, nie powtarzamy wciąż tych samych przepisów i możemy zaskakiwać nasze kubki smakowe. Z jakich przypraw szczególnie warto korzystać?

Jakie przyprawy są popularne w kuchni indyjskiej?

przyprawy indyjskieKuchnia indyjska jest dla nas bez wątpienia egzotyczna. Smaki tamtejszych potraw w niczym nie przypominają polskiego schabowego czy też bigosu. To jednak zdecydowanie plus, ponieważ dzięki różnorodności w kuchni, również nasze życie nabiera większej ilości barw. Jeśli chcemy wprowadzić do naszego menu nieco potraw typowo indyjskich, to z pewnością powinniśmy zainwestować w ostre chili. Świetnie się ono sprawdzi jako dodatek do zup. Kolejną przypraw jest cynamon. Bardzo dobrze komponuje się on z ciastami lub rozgrzewającą herbatą. Jednak co ciekawe, on również może być składnikiem niejednej zupy. Przyprawy indyjskie to również aromatyczne curry czy też kolendra, która ma dość specyficzny i charakterystyczny smak. Korzysta się tam również z dobrodziejstw kurkumy, która dopiero w ostatnim czasie stała się nieco popularniejsza w Polsce. Warto jej używać, ponieważ ma ona działanie przeciwnowotworowe. Jeszcze jedną przyprawą, na którą na pewno warto zwrócić uwagę, jest szafran. To bez wątpienia droga, nieco ekskluzywna przyprawa. Nadaje ona jednak daniom świetnego smaku i zdobi je również dzięki swojemu pięknemu kolorowi.

Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i pełna aromatycznych przypraw. Wiele z nich jest uniwersalnych i sprawdzi się również w daniach pochodzących z innych zakątków świata. Przyprawy warto zawsze dodawać do dań ponieważ nie tylko dają one smak, ale również mają dobroczynny wpływ na organizm.