Wśród wielu owoców, które rosną na krzewach, porzeczki zdecydowanie są jednymi z popularniejszych i chętniej kupowanych przez nas produktów. W dużej mierze związku z tym zainteresowaniem należy upatrywać w właściwościach zdrowotnych, jakimi charakteryzuje się porzeczka i z ilością witaminy C dostarczanej do naszego organizmu już podczas spożycia niewielkiej ilości owoców. Spory wpływ ma też możliwość różnorodnego wykorzystania porzeczki.
Zastosowanie porzeczki w kuchni
W Polsce zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna jest czerwona i czarna porzeczka, które charakteryzują się nieco zróżnicowanym smakiem, co może sprawić, że będziemy mieć różne preferencje podczas dokonywania ich zakupu. Warto wiedzieć, że oprócz tych dwóch rodzajów, w sprzedaży znaleźć możemy też białą porzeczkę. Aby cieszyć się smakiem porzeczek możemy udać się do sklepu i zakupić ich odpowiednią ilość, ale możemy też posadzić sadzonki tych krzewów w naszym ogrodzie i cieszyć się samodzielnymi zbiorami. Kiedy interesują nas najlepsze sadzonki porzeczek, w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić asortyment produktów, który ma dla nas przygotowany szkółka sadzonek. Miejsca tego typu funkcjonują w zdecydowanej większości dużych miast. Dokonując zakupu w szkółce sadzonek lub od osoby, która specjalizuje się w uprawie porzeczek, mamy większe prawdopodobieństwo przyjęcia się sadzonki w naszym ogrodzie, a co za tym idzie, wzrasta możliwość satysfakcji związanej z przyszłymi zbiorami.
Oczywiście, aby sadzonki porzeczek przyjęły się w ziemi, konieczne jest zapewnienie odpowiedniego miejsca, które będzie spełniało wszystkie warunki gwarantujące szybki wzrost krzewu. Teren musi być właściwie zacieniony, a gleba, zwłaszcza w porze letniej, musi być odpowiednio nawilżana. Dzięki temu sadzonki, a później krzewy, nie uschną i będą bogato owocować.