W diecie wielu ludzi często brakuje kluczowych witamin czy minerałów, ponieważ jest ona uboga w wartościowe produkty. Do chleba używamy czekoladowych smarowideł, a na przekąskę wybieramy słodycze czy słone chipsy lub paluszki.
Jakie może być zastosowanie masła orzechowego?
Każdy z nas lubi słodycze, a zwłaszcza dzieci. Oczywiście wszystko jest potrzebne, ale w umiarkowanych ilościach. Codzienne smarowanie pieczywa słodkim kremem czekoladowym, w którego składzie znajdziemy przede wszystkim cukier i olej palmowy, nie będzie właściwym rozwiązaniem. Znacznie zdrowiej jest go zastąpić naturalnym produktem, który pochodzi z orzechów. Polecane masło orzechowe z orzechów laskowych jest jednym z wielu rodzajów, jakie możemy włączyć do diety. Jak wiadomo orzechy są cennym źródłem witamin i minerałów, a także dobrym źródłem węglowodanów. Sto gramów orzechów to około pięćset – sześćset kalorii, zatem trzeba uważać z ich ilością. Masła orzechowe dostępne w sklepach mają różną jakość, dlatego trzeba uważnie czytać etykiety. Na półkach sklepowych znajdziemy masła naturalne bez dodatków, ale także takie pozycje, do których dodano sól, cukier czy olej palmowy. Dlatego też dobrym sposobem jest samodzielnie zrobić taki produkt w domu, bo na pewno będzie zdrowy i dużo tańszy. Wystarczy kupić orzechy laskowe, lekko je uprażyć na patelni i zmienić na gładką masę w blenderze. Jeżeli wolimy bardziej słodki smak masła, to wystarczy obrać je ze skórki, gdyż to ona daje posmak goryczy. Ważne też, aby nie przypalić orzechów w trakcie prażenia.
Jak widać zrobienie masła z orzechów laskowych wcale skomplikowane nie jest. Może jedynie wymagać nieco cierpliwości, gdyż zanim uzyskamy gładką konsystencję, to trzeba będzie je miksować trochę czasu. Przechowywane w lodówce w słoiku na długo pozostanie świeże.