Naukowcy twierdzą, że piwo to napój, który lepiej nawadnia niż woda. Być może dlatego tak dobrze jest wypić szklankę piwa w letni wieczór. Myślę, że każdy ma swoje ulubione piwo, które najbardziej smakuje. Zastanawiające jest co sprawia, że napój ten wybiera tak wielu ludzi, szczególnie po pracy. A oto cały sekret produkcji piwa.
Pasteryzacja kluczem udanego piwa
Przyjemna gorycz piwa to smak do którego trzeba się przyzwyczaić. Dorosły człowiek ma tak stworzone kubki smakowe, że napój ten wydaje się być smacznym oraz rozluźniającym. Sekretem smaku jest pasteryzacja. Potrzebne do tego jest specjalne urządzenie do pasteryzacji, świeży chmiel, woda oraz słód jęczmienny. Każdy browar ma inne proporcje tych składników, dlatego trudno jest je określić. Następnie całą mieszankę zamyka się w tym urządzeniu. Stworzone są tam idealne warunki do pasteryzacji. W kadzi panuje temperatura, która sprzyja kształceniu się smaku i aromatu, a także dodawaniu małej ilości alkoholu. Nie jest on konieczny, ale dodaje charakteru. Poza tym jego ilość jest niewielka, dlatego wspomaga pracę nerek człowieka. Ważne jest także ciśnienie w kotle, które mierzone jest w Pascalach. Za jego pomocą uzyskujemy gaz oraz przyjemną dla podniebienia pianę. Każdy browar posiada własne urządzenie do pasteryzacji. Są one podobne do siebie, ale utrzymują inne wartości np. ciśnienie i temperaturę. Tak szczegółowe informacje zawarte są w recepturach.
Podobno dobre piwo nie może być pasteryzowane. Okazuje się zupełnie inaczej – to poprzez pasteryzację tworzymy prawdziwe, złote piwo o goryczkowym, kojącym smaku. Wybieranie tego typu piwa to wspieranie tradycyjnych, polskich browarów. Tradycja i nowoczesność w jednym. Czy nie wydaje się to pożyteczne i przydatne w jednym?