Świeża woda kojarzy nam się bardzo orzeźwiająco i odświeżająco. Nie zawsze jednak pamiętamy o tym, że to źródło bakterii niewidocznych dla człowieka gołym okiem. Współczesne technologie pozwalają jednak na oczyszczanie wody. Czym jest więc dezynfekcja wody?
Ważna rola dezynfekcji wody
Mówiąc najprościej, dezynfekcja wody to oczyszczanie jej z czynników chorobotwórczych. Systemy dezynfekcji wody usuwają z niej mikroorganizmy lub powstrzymują ich wzrost. Dzięki temu wszystkie bakterie, które mogłyby zagrażać zdrowiu człowieka, są zabijane. Dzięki temu efekt, jakim jest uzyskanie wody pitnej, jest bezpieczny do spożycia. Popularne są dwie metody dezynfekcji wody: chemiczna i fizyczna. Chemiczna dezynfekcja zakłada życie różnych związków chemicznych, np. dwutlenku chloru, lub metali takich jak miedź czy srebro. Fizyczne systemy dezynfekcji wody proponują rozwiązania takie jak użycie promieniowania, ciepła, lub fal dźwiękowych. Poprzez tradycyjne gotowanie wody możemy na małą skalę oczyszczać ją w naszych domach, natomiast rozbudowane systemy dezynfekcji wody znajdziemy najczęściej w przedsiębiorstwach wodno-kanalizacyjnych. Aby woda mogła być udostępniona konsumentom musi bowiem spełniać określone wymogi i być pozbawiona patogenów. Ponadto, dezynfekcja wody ma szczególne znaczenie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, czy kosmetyce. Należy więc dbać o to by jej jakość była jak najwyższa.
Woda to składnik, który towarzyszy nam w wielu dziedzinach życia, a często nawet nie zdajemy sobie sprawy z jej wagi. Ważne jest, aby charakteryzowała się wysoką jakością, która zapewni nam wysoki standard higieniczny i nie będzie stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia. Zdrowa i czysta woda pozbawiona szkodliwych mikroorganizmów i złośliwych bakterii to gwarancja dobrego samopoczucia.